Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μπουτάρης VS Γκιουλέκας: Το παιχνίδι παίζεται και με το παραπάνω


Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στο Δήμο Θεσσαλονίκης μου προκάλεσαν αρχικά μια μικρή έκπληξη. Ηξερα πως πρόκειται για «ντέρμπι», υπολόγιζα την μεγάλη αποχή, γνώριζα πως η πλευρά Γκιουλέκα εκπροσωπούσε ένα κατεστημένο διοίκησης 24άρων ετών αλλά βαθιά μέσα μου πίστευα πως ένα βουβό κύμα αντίδρασης ετοιμάζονταν να εκφραστεί. Ηθελα ρε γαμώτο να προηγείται ο Μπουτάρης, έστω και με μικρό ποσοστό. Με μία ψήφο διαφορά, έστω. Τελικά έμεινα να επεξεργάζομαι την πραγματικότητα: Γκιουλέκας – Μπουτάρης στο δεύτερο γύρο με διαφορά κάτω από τις 5 ποσοστιαίες μονάδες. 37,9 με 33,5. Και 46% αποχή παρακαλώ… Είναι άραγε αυτό ένα καλό αποτέλεσμα; Μπορεί να δώσει ο δεύτερος γύρος τη Δημαρχία στον Μπουτάρη, κι αν ναι, με ποιόν τρόπο; Αρκετές ώρες μετά την πρώτη ανάγνωση μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το παιχνίδι παίζεται και με το παραπάνω…


Κατ’ αρχήν θεωρώ πως το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Ποτέ άλλοτε δύο παρατάξεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης δεν είχαν τόσο μικρή διαφορά στον πρώτο γύρο και ποτέ άλλοτε η πλευρά της διοίκησης δεν είχε τόσο χαμηλά ποσοστά, ειδικά με «νέο» αρχηγό, όπως συνέβη στην πρώτη εκλογή  Κούβελα, Κοσμόπουλου, Παπαγεωργόπουλου. Το πρώτο λοιπόν που συνέβη ήταν ότι ο «νέος» και άφθαρτος Γκιουλέκας φάνηκε κατώτερος της πλευράς που εκπροσωπεί. Πήρε μικρότερο ποσοστό, με λιγότερες ψήφους και μεγαλύτερη αποχή. Από την άλλη, η πλευρά Μπουτάρη είχε αντίστροφη πορεία. Μεγάλωσε κατά πολύ τα ποσοστά του δεύτερου συνδυασμού, πήρε περισσότερες ψήφους από την Χρύσα Αράπογλου ή παλαιότερα τον Σπύρο Βούγια κι έφτασε να διεκδικεί μέσα στις επόμενες έξι μέρες δύο σπουδαία γκρουπ ψηφοφόρων: Αυτούς που αρνήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες (και κατέχουν και την πρώτη θέση κατά μία έννοια) αλλά και αυτούς που προτίμησαν τα ψηφοδέλτια των κυρίων Ζαριανόπουλου, Μηταφίδη, Μάτη και όχι μόνον…

Για τους ψηφοφόρους που επέλεξαν την αποχή, άσχετα με το αν το έκαναν από αδιαφορία ή από διαμαρτυρία, οι πιθανότητες να πειστούν να ψηφίσουν Μπουτάρη και όχι Γκιουλέκα είναι μεγαλύτερες. Τώρα δεν έχουν πια ένα «σύστημα» που να θέλουν να αποδοκιμάσουν αλλά δύο συγκεκριμένες «εκδοχές» διοίκησης. Είναι άλλο να διοικεί ο Μπουτάρης κι άλλο ο Γκιουλέκας. Κι αυτό ένας ψηφοφόρος που έχει ενστάσεις για την αξιοπιστία του συστήματος πρέπει να το ζυγίσει. Είναι μεγάλο στοίχημα για την «Πρωτοβουλία» να πειστεί ο ψηφοφόρος που απείχε να έρθει τη δεύτερη Κυριακή να ψηφίσει. Αν πειστεί, θεωρώ πως η πιθανότητα να ψηφίσει Μπουτάρη είναι 2 προς 1 σε σχέση με τον Γκιουλέκα γιατί ο Μπουτάρης είναι πιο αντισυμβατικός απ’ τον αντίπαλό του και δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του πολιτικού συστήματος που βαρέθηκαν όσοι απέχουν.
Επειτα είναι κι αυτή η μεγάλη δεξαμενή των «συγγενών» παρατάξεων. Η πλευρά του ΚΚΕ, με ένα εξαιρετικό ποσοστό στον πρώτο γύρο, έχει να αναλογιστεί αν αξίζει τον κόπο η ενστικτώδης αδιαφορία για τον τελικό νικητή. Οφείλει να προσμετρήσει το γεγονός πως ο Γιάννης Μπουτάρης δε δίστασε στο παρελθόν να συνταχθεί με την πλευρά του Αγάπιου Σαχίνη. Να αναλογιστεί τα σκάνδαλα στο Δήμο, την καθεστωτική νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί αλλά και την παρουσία τόσων αξιόλογων στελεχών στο ψηφοδέλτιο της «Πρωτοβουλίας». Στο ίδιο μήκος κύματος και η παράταξη του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Αυτά που την χωρίζουν από την «Πρωτοβουλία» είναι απειροελάχιστα. Αυτά που την ενώνουν δεκάδες: Κοινή αισθητική, προγραμματικοί άξονες, πολιτική καθαρότητα, οράματα τοπικών δράσεων. Από κοντά και η αριστερά της οικολογίας. Το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» για το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, έχει τόσα κοινά σημεία με την πλευρά του Χρήστου Μάτη που απορεί κανείς γιατί δεν ήταν μαζί από την πρώτη Κυριακή, σαν μια ενιαία ομάδα.
Αφήνω στο τέλος τις παρατάξεις Παπαθεμελή και Στεργίου. Θα έλεγε κανείς πως αυτό το 10% είναι κοντά στην πλευρά Γκιουλέκα. Κι όμως, κάθε άλλο παρά «συγγενείς» είναι μεταξύ τους. Ο Μάκης Στεργίου, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, θαρρείς και πολέμησε προσωπικά την «μετα – Παπαγεωργοπουλική» παράταξη. Κατήγγειλε τα σκάνδαλα στο Δήμο, αμφισβήτησε την υποψηφιότητα Γκιουλέκα και μίλησε για «άφθαρτους» και «άμισθους» πολιτικούς που πρέπει να έρθουν στα πράγματα. Προφανώς η καμπάνα δε χτυπούσε για τον Γιάννη Μπουτάρη.  Μένει στο τέλος η πλευρά Παπαθεμελή που αποτελεί «μια κατηγορία μόνη της». Πράγματι ο Παπαθεμελής, όποια γραμμή κι αν δώσει, αν τελικά δώσει στους ψηφοφόρους του, μάλλον προς την μεριά του Κώστα Γκιουλέκα θα κατευθυνθούν αυτοί. Λογικό το βρίσκω. Αναμενόμενο. Ας το αναλογιστούν, όμως, όλοι αυτοί που αντιτίθενται στην «αισθητική Παπαθεμελή». Ας αναλογιστούν πόσο χώρο αφήνουν αυτοί οι ίδιοι σε πολιτικούς του «αναστήματος» Παπαθεμελή να επηρεάζουν ακόμη και σήμερα πρόσωπα και καταστάσεις εκμεταλλευόμενοι την απροθυμία συμμετοχής της «σιωπηλής πλειοψηφίας». Η προοπτική να στηρίξουν φανερά ή κρυφά οι Παπαθεμελής και Ανθιμος την παράταξη Γκιουλέκα είναι ένας καλός λόγος από μόνος του για έναν 18άρη να σηκωθεί την Κυριακή και να πάει να ψηφίσει.
Τέλος, σκέφτομαι δυο – τρία πράγματα σχετικά με το νόημα των επαναληπτικών εκλογών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι τυχαίο το ότι οι νέοι 18 – 24 και 25 – 34 προτιμούν με μεγάλη διαφορά τον Γιάννη Μπουτάρη, δηλαδή έναν άνθρωπο 68 ετών; Είναι επίσης τυχαίο ότι ο δυτικομακεδόνας πολιτικός είναι σταθερά πρώτος στις κατηγορίες ψηφοφόρων μέσης και ανώτερης μόρφωσης; Τυχαίο και το ότι τον προτιμούν οι «λαϊκές» περιοχές της πόλης; Ποιοι άραγε είναι αυτοί που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή; Μα, οι νέοι φυσικά. Αυτοί δηλαδή που προτιμούν τον «παππού» Μπουτάρη και όχι τον «πιτσιρικά» Γκιουλέκα. Το θέμα λοιπόν είναι να πειστούν να έρθουν να ψηφίσουν. Αν το κάνουν, υπάρχει μια κάποια ελπίδα για «αλλαγή», για «ανάσα ζωής» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

2 σχόλια:

  1. Ωραία τα λες ακη αλλά οι νέοι είναι το κλειδί ..... κ μην ρωτήσεις που είναι η νέοι... είναι κουρασμένοι κ χαμένοι στο κυνήγι της ελπίδας κ του ονείρου που τόσα χρόνια μας φουσκώνουν το μυαλό.... δυστυχώς θα απέχουμε γιατί κάποιοι φρόντισαν να μας απομακρύνουν με ψευτοδιλήμματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι νέοι θα πρέπει να ψηφίσουν. Δε λέω να ψηφίσουν Μπουτάρη αλλά να πάνε στην κάλπη. Απέχοντας γιγαντώνουν τα ποσοστά των κομμάτων που θέλουν να αποδοκιμάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή