Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

10 πράγματα που έμαθα σ’ αυτές τις εκλογές



  1. Οι ψηφοφόροι εκτιμούν την σοβαρότητα των υποψηφίων, ενθαρρύνουν τους νέους, ζητούν ανανέωση αλλά… ψηφίζουν πάντα συγγενείς, φίλους ή όσους τους έχουν εξυπηρετήσει.
  2. Οι υποψήφιοι, όσο υψηλό επίπεδο κι αν έχουν, όσο φίλοι κι αν είναι μεταξύ τους, τις τελευταίες μέρες μπορούν να παρεξηγηθούν με το παραμικρό για έναν σταυρό προτίμησης.
  3. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι «στον κόσμο τους». Αν δεν έπαιρναν 1.000 ευρώ και τους ζητούσαν να βοηθήσουν εθελοντικά κατόπιν κλήρωσης, αμφιβάλλω αν θα γίνονταν εκλογές στα μισά τμήματα της χώρας.
  4. Στο ίδιο μήκος κύματος και όσοι κληρώνονται μέλη εφορευτικών επιτροπών. Το τι ψέματα ξεφουρνίζουν για να αποφύγουν να δουλέψουν μία γαμημένη Κυριακή την τετραετία, δεν περιγράφονται.
  5. H απάτη αυτή με τους ψηφοφόρους που ζουν αλλού και ψηφίζουν αλλού πρέπει να τελειώσει μέσα στην τετραετία. Και επιτέλους πρέπει να μπορεί κάποιος να ψηφίσει εκεί όπου δουλεύει αφού, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εκεί περνάει περισσότερες ημέρες και ώρες απ’ ότι στο σπίτι του.
  6. Η αποχή από την κάλπη δεν είναι πολιτική πράξη. Είναι πολιτικό φαινόμενο. Πολιτική πράξη είναι το λευκό, το άκυρο, το… σαλάμι αλλά όχι η αποχή η οποία μεγεθύνει τα ποσοστά των κομμάτων που υποτίθεται αποδοκιμάζει όποιος απέχει.
  7. Τα φέιγ βολάν που δεν εννοούν να σταματήσουν να τυπώνουν οι υποψήφιοι, αποδεικνύουν την ανακολουθία λόγων και έργων τους. Είναι ικανοί να γεμίσουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια με κωλόχαρτα για να μας πείσουν ότι μπορούν να κάνουν καθαρή την πόλη μας.
  8. Τα κόμματα δε δίνουν φράγκο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Απόδειξη το ότι  αλλάζουν τους νόμους κατά πως τους συμφέρει, δε διστάζουν να υποστηρίξουν τον κάθε καραγκιόζη απλά και μόνον για να μπει το χρώμα τους στον εκλογικό χάρτη και τελικά, όσο χάλια κι αν έχουν πάει οι υποψήφιοί τους, βγαίνουν και δηλώνουν νικητές.
  9. Ο Καλλικράτης από μόνος του δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση στα τοπικά της χώρας. Αντίθετα μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την αναποτελεσματικότητα των διοικήσεων που θα προκύψουν.
  10. Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί ποτέ στην αυτοδιοίκηση υποψήφιος που δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια. Τα παχιά λόγια βοηθάνε πάντα. Ακόμη κι αν σκοπεύεις να μην τα τηρήσεις, καλό είναι να τα πεις γιατί αλλιώς… όλοι θα στενοχωρηθούν που έχασες αλλά στο τέλος θα καταλάβεις πώς αυτοί ακριβώς δεν σε ψήφισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου