Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η «Ισαλος γραμμή» του Γιώργου Καζαντζή: Δίσκος φορτωμένος… όσο πρέπει

Η είδηση κάθε καινούριας δισκογραφικής δουλειάς του Γιώργου Καζαντζή δεν αποτελεί έκπληξη για όσους τον γνωρίζουν καλά. Με δικό του στούντιο ηχογράφησης, τεράστιες γνώσης παραγωγής, καλούς φίλους μουσικούς και «συρτάρι γεμάτο» με τραγούδια, ο Καζαντζής «χτυπάει» περίπου κάθε δύο χρόνια κι έπειτα εξαφανίζεται στο υπόγειο της Καλαμαριάς.



Η «Ισαλος γραμμή», λοιπόν, ήταν ένας δίσκος που τον περίμενα. Δεν έπεσα από τα σύννεφα. Επίσης περίμενα τη συμμετοχή πολλών ερμηνευτών. Σίγουρα διαλέγοντας 13 για να του πούνε 12 συνολικά τραγούδια, αναγκάστηκε να αφήσει απ’ έξω αρκετούς αγαπημένους του. Θα τους συναντήσουμε σε κάποιο  επόμενο βήμα του. Ούτε το ηχόχρωμα με ξένισε. Ηταν όπως ακριβώς ήξερα. Λιτό και περιεκτικό. Καθαρό από εντυπωσιασμούς.Αυτό που με εντυπωσίασε και μ’ έκανε να πω ότι η νέα του δουλειά αποτελεί, όχι απλά ένα βήμα αλλά ένα άλμα εμπρός, είναι… ο τίτλος και το μήνυμα του δίσκου.

«Ισαλος γραμμή»
Τον θυμάμαι από τη θητεία στο ναυτικό. Είναι η γραμμή που δημιουργεί η θάλασσα έτσι όπως βυθίζεται στα νερά της το πλοίο. Γραμμή και επίπεδο. Σημείο παράλληλο. Αγγιγμα και τύλιγμα. Σπουδαίος στίχος του Γιάννη Μελισσίδη (τον οποίο μας σύστησε παλαιότερα ο Σωκράτης Μάλαμας). Αυτή η «Ισαλος γραμμή» είναι για μένα το μήνυμα του δίσκου. Γιατί όλοι μας είμαστε καράβια φορτωμένα που ταξιδεύουν σε θάλασσες, άλλοτε βαθιές και ταραγμένες κι άλλοτε ήρεμες και ρηχές. Με τα 12 αυτά τραγούδια ο Καζαντζής μας ψιθυρίζει «να προσέχουμε την Ισαλο γραμμή μας». Να μην ταξιδεύουμε παραφορτωμένοι στις θάλασσες της καθημερινότητάς μας, στα στενά ποτάμια που απαιτούν τιμόνι σταθερό. 


Αλλά και ο ελαφρύς πλους ίσως είναι κάποιες φορές επικίνδυνος. Το καράβι του ανθρώπου δεν πρέπει να προχωρά κενό από φορτίο, από ιδέες και συναισθήματα. Πρέπει το κάθε ταξίδι να είναι ένας άχθος, ένα «αγώι» που κάποιοι περιμένουν. Ακουσα προσεκτικά τα τραγούδια αυτά. Είναι λαϊκά και ερωτικά. Ενιωσα ότι με βύθισαν λίγο περισσότερο στη θάλασσά μου. Και είναι ευκολότερο έτσι το ταξίδι.

σ.σ. : Στίχους στην «Ισαλο γραμμή» έγραψαν οι Ελένη Φωτάκη, Γιάννης Μελισσίδης Μάνος Ελευθερίου, Χρίστος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Πασχάλης, Γιώργος Αθανασόπουλος και ο Γιώργος Καζαντζής. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χρήστος Θηβαίος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά, Μιχάλης Παπαζήσης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Λιζέτα Καλημέρη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σταύρος Σιόλας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κώστας Θωμαΐδης και Γιώργης Μπαγιώκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου