Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αλήθεια, ποια είναι η αλήθεια;


Κάποιος που νόμιζε ότι ξέρει, είπε με ύφος χιλίων καρδιναλίων μια τεράστια κουταμάρα: «Η αλήθεια υπάρχει ενώ το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί». Επεσε για ύπνο σίγουρος πως σύντομα το τεράστιο αυτό νέο θα διαδοθεί. Λίγο πριν κλείσει τα μάτια του μάλιστα, αναρωτήθηκε αν πρέπει να κατοχυρώσει πνευματικά δικαιώματα ή να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο από την αρχή… Ένα ψέμα έπρεπε να εφευρεθεί για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην αλήθεια της φράσης.
Κι όμως, όσο το μήνυμα αυτό περί αλήθειας και ψέματος συναντούσε παραλήπτες, τόσο περισσότερο γιγάντωνε και η ακριβώς αντίθετη άποψη: «Το ψέμα υπάρχει, η αλήθεια πρέπει να εφευρεθεί». Προς στιγμήν δυσανασχέτησε ο εφευρέτης της πρωτότυπης φράσης. «Δεν είναι αλήθεια η αντίθετη άποψη. Είναι ένα ψέμα που έχει εφευρεθεί», είπε για να διατηρήσει το δικαίωμα στην πατρότητα της αλήθειας που ξεστόμισε.
Επειτα όμως άρχισε και ο ίδιος να αμφιβάλει. Όχι μήπως κάνει λάθος, ούτε μήπως αυτή η αντίστροφη φράση, που αδυνατίζει τη δική του, έχει βάση και λογική. Αμφέβαλε για το κατά πόσο μπορεί απ’ όλη αυτή τη «δίνη» της διάδοσης μιας πληροφορίας να βγει ο ίδιος κερδισμένος. Να αποκτήσει φήμη ή χρήμα ή και τα δύο. Γιατί δηλαδή; Ένα φρικιό που εφευρίσκει το αυτόματο πότισμα αξίζει μεγαλύτερης αμοιβής από τον ίδιο; Γιατί ο έξυπνος λεμονοστύφτης αποφέρει εκατομμύρια και ο «ανώδυνος ιδεοστύφτης» δεν αξίζει πεντάρα; Ηταν έξυπνος ο εφευρέτης μας. Κατάλαβε πως η πατέντα της φράσης του, κινδύνευε να χαθεί.
 Και τελικά κατοχύρωσε τη δεύτερη φράση: «Το ψέμα υπάρχει, η αλήθεια πρέπει να εφευρεθεί». Δεν ήταν από αδυναμία, ούτε γιατί είχε ευμετάβλητη κρίση. Είπαμε, ήταν έξυπνος. Είχε καταλάβει πως για να «πληρωθείς» μια τέτοια φράση πρέπει να αποδείξεις ότι την έχεις εφεύρει. Αν την εφεύρεις όμως δεν είναι αλήθεια. Είναι ψέμα και το ψέμα δεν «πληρώνεται», ενώ η αλήθεια υπάρχει από μόνη της και δεν ανήκει σε κανέναν… Τόσο απλό που αναρωτιέσαι: «Υπάρχει…»

1 σχόλιο: