Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Χρήστος Θηβαίος: «Εχει ανηφόρα να ‘ρθεις από τον εαυτό σου ως εδώ»


Οσο περνούν τα χρόνια τόσο δυσκολεύομαι να προτείνω σε κάποιον φίλο, αναγνώστη ή ακροατή μου, να ακούσει έναν δίσκο που μου αρέσει. Τις περισσότερες φορές κάνω το ακριβώς αντίθετο. Όλα αυτά που με τρελαίνουν και τα αγαπώ, τα κρατάω μακριά από τους άλλους. Για να μην τους παιδεύω τζάμπα. Ετσι θα συμβεί και με το νέο δίσκο του Χρήστου Θηβαίου. Απλά θα σας πω ότι μου άρεσε. Ότι κόλλησα μαζί του. Χωρίς να σας παρασύρω να τον αγοράσετε.




Οι «πέτρινοι κήποι» κυκλοφόρησαν πριν  δύο χρόνια και περιέχουν 11 τραγούδια του Χρήστου Θηβαίου. Εμπλέκονται, βέβαια, κι άλλοι στη δουλειά καθώς ο δημιουργός, όσο μοναχικός κι αν δείχνει, ξέρει να μοιράζεται την Τέχνη του. Μάνος Ελευθερίου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Ανδρέου, είναι κάποιοι από τους «συνήθεις ύποπτους» νέους συνεργάτες του Θηβαίου.


Τον Αγγελο Σφακιανάκη τον ξεχωρίζω. Είναι το alter ego του Θηβαίου. Ο Ανθρωπος που πίστεψε όσο κανείς στους «ύποπτους» εκείνα τα δύσκολα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας. Και δικαιώθηκε. Στους «πέτρινους κήπους» τον συναντάμε ως επιμελητή της παραγωγής, ιδιότητα που αδυνατεί να περιγράψει το μέγεθος της βοήθειας του καλλιτέχνη προς τον φίλο του συνθέτη και ερμηνευτή.


Ο δίσκος του Θηβαίου έχει λιτή και καθαρή ενορχήστρωση. Από τα σολιστικά όργανα ως τις μικρές λεπτομέρειες των κρουστών, κανένας ήχος δεν σκεπάζει τον άλλον. Θαρρείς και στο Cd player δεν υπάρχει απλώς left και right αλλά δέκα διαφορετικά κανάλια που σκορπούν τις μελωδίες από διαφορετικές κατευθύνσεις.Οι στίχοι είναι ποιήματα. Του Θηβαίου, του Ελευθερίου, του Μύρη, ενός άδηλου…



Για τη φωνή του Θηβαίου τι μπορώ αλήθεια να πω… Ατόφια, ευαίσθητη. Αλλοτε θεατρική κι άλλοτε βαθιά παραδοσιακή. Μια γοητευτική βραχνάδα από υγρασία εσωτερικής βουτιάς στο ανθρώπινο είναι. Ο Θηβαίος αναπνέει ασθμαίνοντας. Είναι τυραννισμένος απ’ αυτά που τραγουδά. Είναι μέσα σ’ αυτά που τραγουδά. Κι αν δεν  καταφέρει να την ξεχάσεις (Forget Her) διασκευάζοντας Jeff Buckley θα επιστρέψει με τους «πέτρινους κήπους» να σου πει ότι «έχει ανηφόρα να ‘ρθεις από τον εαυτό σου ως εδώ».

Πέντε τραγούδια που «έλιωσαν» στο CD player
  1. «Επειδή είσαι εσύ» Μόρφω Τσαϊρέλη
  2. «Ταξιδεύω», «Στοίχημα»
3.      «Ψηλά τακούνια», Μελίνα Ασλανίδου
  1. «Not enough love»  Kosheen
  2. «Εσύ, η πόλη μου», Χρήστος Θηβαίος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου