Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Δίφωνο 2011»: Τρία CD στην τιμή ενός ποτού

Τώρα στις γιορτές οι περισσότεροι θα κάνουμε μικρά – μικρά δώρα σε συγγενείς, φίλους, σε εορτάζοντες αλλά και σε ανθρώπους που θα μας καλέσουν σε κάποια συνεύρεση απ’ αυτές τις εκπληκτικές συνευρέσεις που – ευτυχώς – επιμένουμε να οργανώνουμε παρά την οικονομική κρίση. 

Αυτή η φαινομενικά ασήμαντη κοινωνική υποχρέωση, που τις περισσότερες φορές γίνεται κάτω από την πίεση του χρόνου και σχεδόν ανόρεχτα, κρύβει μέσα της στοιχεία της κουλτούρας μας και είναι ένα δείγμα του τρόπου που σκεφτόμαστε ή που διαχειριζόμαστε την τέχνη της καθημερινότητάς μας. Δε θέλω να είμαι απόλυτος. Το να πάρεις δώρο σε κάποιον φίλο μια ωραία γραβάτα ή ένα καλό κρασί είναι εξίσου σημαντική κίνηση, ωστόσο το να χαρίσεις ένα καλό βιβλίο ή ένα ωραίο CD είναι κατά κάποιο τρόπο η αρχή ενός «διαλόγου» ή καλύτερα ένας τρόπος να πεις χιλιάδες πράγματα χωρίς να μιλήσεις.
Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να περάσω ένα ολόκληρο μεσημέρι μέσα στο Μετρόπολις και τα Public της Τσιμισκή για να «ξαψαχνίσω» όλες τις γιορτινές προσφορές και τις νέες κυκλοφορίες της μουσικής βιομηχανίας (ο Θεός να την πει έτσι με τα χάλια που έχει δηλαδή). Ένα πρώτο συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως η τιμή των CD έχει πέσει τόσο χαμηλά που αξίζει τον κόπο σε όποιον αγαπά τη μουσική να ξοδέψει χρήματα για να ενισχύσει την δισκοθήκη του με παραγωγές τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν.
Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι ένα CD της Αρβανιτάκη, της Αλεξίου ή της Γαλάνη κοστίζει 11 ευρώ, μπορεί και 10, ανάλογα με τις συμφωνίες που κάνουν τα δισκοπωλεία με τις εταιρίες. Στην τιμή των 10 ευρώ μπορείς να βρεις όλη τη δισκογραφία του Μάλαμα, του Θανάση Παπακωνσταντίνου και της Μελίνας Κανά ενώ κατά περιόδους μπορείς να βρεις με 7 ευρώ τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος «Συνήθεις Υποπτοι» ή του Δημήτρη Μητροπάνου. Για να καταλήξω στο CD που θα σας προτείνω, να προσθέσω πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι κασετίνες συγκροτημάτων (Τρύπες, Σπαθιά κλπ) με κόστος γύρω στα 15 ευρώ αλλά και οι θεματικές κασετίνες Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου στην ίδια τιμή. Η δική μου πρόταση τώρα τις γιορτές είναι πάντως μια συλλογή. Η συλλογή του «Δίφωνου» για το 2011 που είναι τριπλή, περιέχει 57 τραγούδια και κοστίζει 8,90 μαζί με το ΦΠΑ! Όχι, δεν πρόκειται για μια έκδοση που συνοδεύει το γνωστό περιοδικό. Απλά ο ιδιοκτήτης του περιοδικού τυγχάνει και ιδιοκτήτης της εταιρίας οπότε βάζοντας μπροστά το «Δίφωνο» καταλαβαίνει κανείς σε ποιο είδος μουσικής κινείται η συλλογή. Αντίστοιχου επιπέδου είναι η συλλογή «Στου τραγουδιού την όχθη», σήμα κατατεθέν της «Λύρα» την παλιά καλή εποχή του ’90. Στο «Δίφωνο 2011» θα ακούσετε Πορτοκάλογλου, Μποφίλιου, Ξυδούς, Θηβαίο, Χαΐνηδες, Μητσιά, Β. Παπακωνσταντίνου, Φάμελλο, Αρλέτα, Κανά, Σαββόπουλο και πολλούς – πολλούς ακόμη ερμηνευτές. Τα περισσότερα είναι τραγούδια φετινά, κάποια αποτελούν ενδιαφέρουσες διασκευές ενώ υπάρχουν και συνεργασίες ιδιαίτερες που μπορεί και να πέρασαν στο ντούκου όταν κυκλοφόρησαν. Ξεχώρισα το παραδοσιακό «Δε σε θέλω πια» που διασκεύασαν οι «Αλχημιστές» αλλά και το «Ederlezi» με τις φωνές της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή. Γενικά είναι μια συλλογή που ακούγεται ευχάριστα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι όταν (και αν) καταφέρεις να κάνεις έναν καφέ και να καθίσεις να τον πιεις στο σαλόνι. Αγοράστε το, δωρίστε το, πετάξτε το… και μην σπεύσετε να με κατηγορήσετε σε περίπτωση που δεν σας ενθουσιάσει. Ένα ποτό στην παραλία θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο από 8,90 αυτές τις μέρες. Και σουβέρ να αποφασίσετε να τα κάνετε τα τρία CD, κερδισμένοι θα βγείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου