Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Παρ' ότι τεμπέλης, ο δράκος επέστρεψε


Η παρακμή στην ελληνική μουσική παραγωγή δεν καθρεφτίζεται μόνον στις πωλήσεις των δίσκων και στην κρίση ρεπερτορίου των πετυχημένων τραγουδιστών. Ακούσατε εσείς κάποιον καλό ορχηστρικό δίσκο τα τελευταία χρόνια; Ελάχιστους. Ακούσατε μελοποιήσεις ποιητών ή ωραίες κινηματογραφικές μουσικές; Ακούσατε κάποιον ωραίο παιδικό δίσκο που να αξίζει να τον κάνετε δώρο στα παιδιά σας; Αν εξαιρέσει κανείς δύο δίσκους του Δημήτρη Μπασλάμ και έναν του Γιώργου Χατζηπιερή έχω να ακούσω αξιοπρεπή μουσική για παιδιά από την εποχή της Λιλιπούπολης.Όταν λοιπόν κυκλοφόρησε η «Επιστροφή του τεμπέλη δράκου», δηλαδή το δεύτερο CD με παιδικά τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή, χάρηκα ιδιαίτερα, όχι μόνον γιατί θα ‘χω καινούριες μουσικές να χορεύω με τα παιδιά μου αλλά και γιατί θα κάνω μερικά πολύ ωραία δώρα σε φίλους με πιτσιρίκια μεταξύ 2 και 10 χρόνων.

Ο Χατζηπιερής είναι ένας εμπνευσμένος Κύπριος μουσικός, σπουδαγμένος και ταυτόχρονα «παιδί της πιάτσας» με δεκάδες φίλους μουσικούς και ερμηνευτές. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους συνθέτες τραγουδιών για παιδιά αφορμή για τον «Τεμπέλη δράκο» και την «Επιστροφή του τεμπέλη δράκου» υπήρξε… ένα παιδί. Όταν μάλιστα είναι και κορίτσι οι μουσικοί τρελαίνονται τελείως και γράφουν για «ντομάτες καμικάζι», για «Κόκορες σε κοτέτσια», για «Ελεφαντάκια» και «Αστακούς και καλαμάρια».
Οι στίχοι στο δίσκο αυτό (τον οποίον πρέπει να αγοράσετε μαζί με τον προηγούμενο) είναι… σουρεαλιστικοί. Οι εικόνες είναι απίστευτες και το χιούμορ βιτριολικό. Για τη μουσική… του βγάζω το καπέλο. Πλούσια ενορχήστρωση, εμπνευσμένες μελωδίες, μοναδικές ερμηνείες και σοβαρή δουλειά στην ενορχήστρωση.
Θα έλεγε κανείς ότι το δυνατό χαρτί στην «Επιστροφή του τεμπέλη δράκου» είναι τα ονόματα των τραγουδιστών που συμμετέχουν. Εντάξει, δεν είναι λίγο να ερμηνεύουν τραγούδια για παιδιά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελλη Πασπαλά, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μελίνα Κανά, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Απόστολος Ρίζος. Για την ακρίβεια τα ονόματα αυτά είναι ένα μικρό παράσημο, μια έξωθεν καλή μαρτυρία για την ποιότητα του Χατζηπιερή. Αυτό όμως που θα σας μαγέψει είναι το «κλίμα» των τραγουδιών. Σαν παραμύθι, σαν γιορτή κυλά ο δίσκος και κάθε track είναι μια στάση στο ταξίδι.
Για σταθείτε όμως… Μάλλον είπα ψέματα ότι έχω να ακούσω καλό παιδικό δίσκο από την εποχή της «Λιλιπούπολης». Τα «Μυστικά του κήπου», του Νίκου Κυπουργού, ήταν μια αντίστοιχου βεληνεκούς έκπληξη με ερμηνευτές το Θανάση Βέγγο, τη Λιζέτα Καλημέρη και πολλούς από τους προαναφερθέντες τραγουδιστές. Το θυμήθηκα διαβάζοντας ότι στην «Επιστροφή του τεμπέλη δράκου» συμμετέχει η «Χορωδία Νέας Γενιάς Ζηρίδη», υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. Κάπου εκεί ψηλά πρέπει να ακούει και ο Μάνος Χατζιδάκις και να… χαμογελάει μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι.

1 σχόλιο: